A Berta család borászati tevékenysége több, mint száz éves múltra vezethető vissza. A szőlészeti és borászati tudás, mint a legtöbb hajósi családban apáról fiúra öröklődött. A család mára már 3,8 hektár szőlőterületen gazdálkodik. | |
Fontosabb szőlőfajtáik a Cserszegi fűszeres, Olaszrizling, Cabernet sauvignon, Kékfrankos és Kadarka. Az első palackozott Kékfrankos borukat 1990-ben készítették. Pincéjük modernizálásával és fejlesztésével fehér és rosé boraik reduktív eljárással készülnek, késői szüretelésű fehér- és vörösboraik pedig hagyományos hordós érleléssel. | |
Legfontosabb termőhelyeik a Hildi dűlő, Tokaji dűlő, Kanári szigetek, Keskeny csapás és a Herreberg. Vendégeket 30 főig egész évben fogadnak szállással előzetes bejelentkezés után. A borkóstolók mellett hagyományos magyar és sváb vacsorával várják vendégeiket. |
Elérhetőségek:
Cím: Hajós, Présház utca 50., 6344
Telefon: +36 30 883 8066
Email: bertapince@gmail.com
A Hajósi pincefaluban a családi pincék működése és a szőlőterületek művelése generációkon átívelő hagyományokra épül, mely során a tapasztalt, idősebb családtagok átadják széleskörű tudásukat a fiatalabb nemzedék számára. | |
Tóth Martin és Barth Bence szerencsésnek mondhatják magukat, mivel ők is egy ilyen folyamat részesei lehettek. Gyermekkoruk óta rendszeresen részt vettek a szezonális munkákban, mind a szőlészet, mind a borászat területén. | |
2018-ban összefogott az unokatestvérpár és megalapították borászati üzemüket, hogy a tradíciót kiegészítsék a modern borkészítés elemeivel, valamint bővítsék fajtarepertoárjukat. Erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy boraikban fellelhetőek legyenek a sajátos, térségre jellemző terroir jegyek, és ezáltal is népszerűsítsék a Hajósi pincefalut. | |
Ültetvényeik 0,5 hektáros területen helyezkednek el, fajtáik: Cserszegi fűszeres, Chardonnay, Olaszrizling, Zweigelt, Kékfrankos és Dornfelder, amelyekből évente 3000-4000 palack bort készítenek. |
Szeretettel várják vendégeiket egy kellemes, családi hangulatú borkóstolásra
Elérhetőségek:
Cím: 6344 Hajós, (Hajósi Pincefalu) Hordó utca 8.
Email: barthpince@gmail.com
Szemerey István, „Szemő” családi pincéje Császártöltésen található. 2014-től építette meg az alapokat a modern, irányított, reduktív erjesztésre az autentikus borkészítés mellett. | |
Szemő 21 hektár szőlőbirtok tulajdonosa, mely 50 %-ban kizárólag magyar nemesítésű fajtákat tartalmaz, s 50 %-ban ismert világfajtákat. | |
Ő a Hajósi nyitott pincék szíve-lelke, ahová a Hajósra érkezők mindig tárt kapukkal találják szembe magukat. Célja, hogy a magyar fajtákat előtérbe helyezve megmutassa a saját fajták és a hajósi terroár tulajdonságait. | |
Pincéjében megtalálhatóak a könnyű, gyümölcsös fehér- és roséborok, azonban a vörösborok kedvelői is megtalálják a spontán erjedt, hagyományos érlelésű borokat. |
Elérhetőségek:
Címek:
Hajósi Pincénk címe: 6344 Hajós- Pincefalu Borbíró utca 35.
Császártöltési Pincénk címe: 6239 Császártöltés, Kis sor 16.
Telefon: +36-70-587-43-21
A legszebb szerelmes története a Hajósi Pincefalunak a nemesnádudvari származású Sziegl Petra és a hajósi származású Sziegl Balázs nevéhez kötődik. Petra és Balázs egyetemi szőlész-borász tanulmányaik alatt ismerkedtek meg, majd onnan hazatérve közös borászat felépítésébe kezdtek. | |
2013 volt az első közös évjáratuk, mindössze 0,5 hektár szőlőterületről. Az évek során a család segítségével és szorgalmas munkájukkal folyamatosan, kis lépésekben növelve szőlőültetvényeik méretét mára már 10 és fél hektáron gazdálkodnak. | |
Petra és Balázs az organikus szőlőtermesztés és a minél kisebb ökológiai lábnyom hívei, s a Kadarkában látják a kihívást és motivációt. Folyamatosan kísérleteznek, spontán erjesztenek, a lehető legalacsonyabb beavatkozással, mégis magas minőségű borokat készítve. | |
A természetességben hisznek, a hajósi adottságokban és az autentikus fajtákban. Kadarka, kövidinka, kékfrankos és olaszrizling a 4 fő fajtája a pincészetnek. | |
Vendégeiket présházukban vagy magával ragadó borteraszukon fogadják helyi sajt specialitásokkal, házi kalácsokkal, kizárólag boraikhoz készült csokoládéval. | |
A pár kizárólag előzetes bejelentkezés alapján, maximum 15 főig fogad vendégeket, hogy egy baráti, meghitt beszélgetés során tudják elmesélni történetüket és személyes élményt adjanak az idelátogatóknak. |
Elérhetőségek:
Cím: Hajós, Borbíró u. 73, 6344
Telefon: Petra: +36-30-336-5424
Balázs: +36-30-979-0218
E-mail: info@szieglpince.hu
A kis, családi Knehr pince története 2013-ban indult. Jelenleg fél hektár szőlőültetvénnyel rendelkeznek, amelyen Zweigelt, Olaszrizling, Cabernet franc és Kékfrankos szőlőt művelnek. | |
Filozófiájuk, hogy kizárólag érett és egészséges szőlőből lehet és kell magas minőségű bort készíteni. Ennek a hitvallásnak megfelelően szorgosan, gondosan ápolják szőlőültetvényeiket. | |
Boraik spontán erjednek, pincéjüket folyamatosan fejlesztik, hogy minél magasabb minőségű borokat tudjanak készíteni. Présházukat úgy alakították ki, hogy a vendégek nyugodt körülmények között egy pohár bor mellett kikapcsolódhassanak, és elfelejthessék a hétköznapi gondokat.
|
Elérhetőségek:
Cím: 6344 Hajósi Pincefalu, Hajósi utca 7750 hrsz.
Telefon: +36704555764
E-mail: info@knehrpince.com
A nagypapa pincéje 1977-ben épült a Présház utcában, Huber János pedig 2008-ban készítette el első saját borát és kezdett el a családi pincében dolgozni. János 2,5 hektár területen dolgozik és évente 8-10.000 palack bort készít. | |
A papa pincéjét kinőve több pincét is vásárolt a Csárda soron, így jelenleg négy egymás melletti pince áll a rendelkezésére szőlőfeldolgozáshoz, borkészítéshez és a vendégek fogadásához. | |
Vezető fajtáik a Zöld veltelini, Cserszegi fűszeres, Kékfrankos és Cabernet sauvignon. | |
2021-ben János húga úgy döntött, hogy párjával hazatérnek a családi vállalkozásba külföldi tapasztalatszerzéseik után és segítik testvérét. Azóta Huber János borász mellett Huber Anikó és Pogacsics Krisztián várják a vendégeket borkóstolóval és adnak betekintést a sváb gasztronómiába. |
Elérhetőségek:
Cím: 6344 Hajós Pincefalu, Csárda sor 7.
Telefon: +36703306870
e-mail: info@huberpince.hu
"Minden gyerekkorunkban kezdődött! Láttuk, hogy a szőlő, a bor, a pince az élet szerves részét képezik, és még ma is emlékszünk, és talán bele is borzongunk, milyen volt gyerekként egy családi szüret hangulata. A ködös reggel, a bádog vödrök zörgése, a puttonyok koszos érdes pántja, ahogy mi gyerekek is oda akarunk férni kicsit hogy tekerjünk néhányat azon régi, nyikorgós darálón... Minden gyerekkorunkban kezdődött, és talán ott, akkor rögtön el is dőlt!”, emlékszik vissza a pincészet tuljadonosa, Umenhoffer Zsolt. | |
A pince 1975-ben épült, s a nagyszülőkről a gyermekekre, majd az unokákra szállt. A mai 3. generáció első évjárata 200 liter bort jelentett, így indult az ő borászatuk. | |
Mára már az Ummenhoffer család 2 hektár szőlőterületettel rendelkezik, s fő fajtáik a Cserszegi fűszeres, 1950-es telepítésű Kadarka, valamint a Kékfrankos. | |
Az Umenhoffer család a Hajósi pince falu szívében tárt karokkal várja vendégeit, hogy megmutathassák az igazi, tradícionális, apáról-fiúra szálló szőlőtermesztés- és borkészítés hagyományát. |
Elérhetőségek:
Cím: 6344 Hajós-Pincefalu, Bajai u. 4.
Telefon: +36 20/5698411
E-mail: umenhofferpince@gmail.com
„A borospince, a borgasztronómia jelenti a munkámat, hobbimat, az életemet.” (Kovács Róbert) | |
Róbert családi pincészetének alapítója édesapja, Kovács Sebestyén, aki felépítette és létrehozta az Alföld első borturisztikai vállalkozását: a Kovács Borházat. | |
Településük nevezetessége az a komplett faluszerkezetet alkotó 1200 présház, ami a Világon egyedülálló látvány nyújt. A hagyományok ápolása itt mindenkinek fontos, akár észrevétlenül is, de a lakosság életéhez tartozik. Róbertet gyermekkora óta szoros szálak fűzik a szőlőtermesztéshez és a Hajósi pincefaluhoz, mivel édesapja ekkor már hobbi szinten foglalkozott szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. | |
Később volt szerencséje betekinteni a szőlőfeldolgozás nagyüzemi rejtelmeibe is édesapja révén, aki egy borászati Kft. társtulajdonosa volt a 90-es években. Ez szintén nagy hatással volt rá és ösztönözte arra, hogy ő is borászattal foglalkozzon. Első igazi találkozása a borgasztronómiával 1998 tavaszán történt, amikor is kiállíthatta boraikat Veronában a Vinitaly-n. A kiállításon való részvétel elsődleges célja volt a világ vezető borászati cégeinek megismerése. Tanulmányozhatta az olasz, francia borok ízvilágát és azok csomagolási technológiáját. Ez volt az az esemény, ahol eldöntötte, hogy borgasztronómiával szeretne foglalkozni. | |
Ennek szem előtt tartásával építettük meg családi pincészetünket, melyben törekedtünk arra, hogy az idelátogató borkedvelő emberek a borkészítés modern és hagyományos technológiájával is megismerkedhessenek. Fakultatív borkóstolóprogramjaink mellett megtekinthetik pincészetünket, és bemutatjuk a pincefalut. Emellett helyi jellegzetességként is helytálló sváb és magyaros ételekkel igyekszünk kényeztetni látogatóinkat. |
Pincészet: - saját szőlőültetvény 35 ha - muzeális borok gazdag választéka - hagyományos borospincék - ászok pince 140-150 hl hordókkal | Gasztronómia - Vendéglátás - Kikapcsolódás: - 18 vendégszoba - nyári wellness (fűtött kültéri medence, jakuzzi, infra szauna) - 150 fős rendezvényház - játszótér - kerékpárkölcsönzés - elektromos autótöltő - 1 ha gondozott park - melegkonyha (nem a la carte) - zárt parkoló
|
Elérhetőségek:
Cím: Hajós-Pincefalu, Bajai utca 20.
Telefon:
Borház: (0036) 78/404-947 H-P 8:30-17:00
Kovács Róbert: (0036) 70/33-66-997 H-Szo 10:00-18:00
Kovácsné Polgár Szilvia: (0036) 70/338-14-13 H-Szo 10:00-18:00
Az első hajósi pince 1979-ben lett a Takács család tulajdona, majd még két pincével bővült a családi gazdaság. | |
A föld alatti pincék 63 méter hosszúak, hőmérsékletük télen-nyáron 8- 12°C. A család összesen 8 hektáron gazdálkodik. | |
Fő fajtáik Hajós-Bajai pince révén az Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, Kékfrankos és Cabernet sauvignon. Főként fajtajelleges, gyümölcsös fajtaborokat készítenek, azonban mindig vannak különlegességeik, mint például a gyöngyözőboraik. | |
A Takács család a Hajósi pincefaluban mindig nyitott kapukkal várja a vendégeket a hétvégi nyitott pincéken, valamint fesztiválokon. |
Elérhetőségek:
Cím: Hajós, Bajai u. 7919 hrsz, 6344
Takács Gábor:
Telefon: +36 30/729-2851
E-mail: takacsgabor0125@gmail.com
Takács Lajos:
Telefon: +36 70/457-4339
E-mail: anyaka_@freemail.hu
Takácsné Villányi Patrícia:
Telefon: +36 70/443-6616
E-mail: patriciavillanyi79@gmail.com
Barátságból épült hajósi pince! Bobor Ákos borász és pedagógus 6 barátjával együtt vásároltak meg egy hajósi présházat, mely a mai 7 présház nevet viseli. | |
A 7 présház pince évente 40-50 hektoliter bort készít, kizárólag saját művelésű szőlőből. Ugyan csak barátságból és jó ötletként indult ez a pince, azonban mára kíváló borokat készít Ákos. | |
Fő fajtáik a Cserszegi fűszeres, Kadarka, Kékfrankos, Cabernet franc, melyeket mind palackos borként értékesítenek. Pincéjükben tartanak családi baráti összejöveteleket, csapatépítő tréningeket hangulatos borkóstolóval egybekötve. Jelenleg 20 fős csoportokat fogadnak. |
Elérhetőségek:
Cím: 6344 Hajós Pincefalu, Szakadéksor 8135 hrsz.,
Telefon: +36706225747
A hajósi Matos Patrik, a borvidék egyik legfiatalabb borásza pincéjét szüleitől örökölte. | |
2016 óta fél hektáron dolgozik a család, melyen gondosan, nagy odafigyeléssel művelnek Irsai olivért, Olaszrizlinget, Zweigeltet, valamint Cabernet franc és Cabernet sauvignon szőlőt. | |
Szőlőiket kézzel szedve, boraikat spontán erjesztve, a hagyományokat követik. A családtól és barátoktól kapott segítség és fiatalosság mellett ezt a hagyományt ötvözik a modern szemlélettel. | |
Az új Matos présház borkóstolókra lett kialakítva, hogy vendégeik kényelmesen, nyugodtan, barátságos környezetben kóstolhassanak egy pár pohár finom hajósi Matos bort.
|
Elérhetőségek:
Cím: 6344 Hajós-Pincefalu, Csárda sor 6.
Telefon: +36704139000
E-mail: info@matospince.com
A Schön Családi borászat a Présház utca végén, a Minerbio Tér kellemes zöld környezetének szomszédságában található. | |
A család legfontosabb fajtái a Cserszegi fűszeres és a Cabernet sauvignon. | |
A présház 30 méter hosszú kortalan pinceága optimális klímát biztosít boroknak és autentikus környezetet az ide látogatóknak. | |
Tizedik nemzedékként most Gáboron a sor, hogy életben tartsa nagyapái örök eszméit: "A szőlő nyugalom, ahol minden csepp verejték egy pohárka jó borhoz vezet. A bor szenvedély, amelyben ott a tűz és az egészség. A pince szentély, ahol megpihenhetünk egy percre, hogy elfeledjük a világ gondjait.” |
Elérhetőségek:
Cím: 6344 Hajós Pincefalu, Présház utca 64.
E-mail: schongabor@icloud.com
Telefon: +36 70/325-1841
Google: https://schonpince.business.site
Az Oszvald pince története 2009-ben indult, amikor a jelenlegi tulajdonosok átvették nagyszüleiktől az 1860-ban épült hajósi pincét. | |
Az autentikus sváb pince a Minerbio téren található, ahol a család szívvel-lélekkel azon dolgozik, hogy kézzel szüretelt, magas minőségű helyi termésből állítsák elő hajósi boraikat. | |
A család legnépszerűbb termékei a Rajnai rizling, Cserszegi fűszeres, Kékfrankos és a Zweigelt szőlőfajtából készült fajtaborok. | |
A család szervezett pincetúrákat, borkóstolót, valamint borvacsorát kínál a Hajósra látogató vendégeknek. | |
A Hajósi nyitott pincéken is nyitott ajtókkal várja a betérőket az Oszvald pince! |
Elérhetőségek:
Cím: 6344 Hajós-Pincefalu, Présház utca Hrsz. 7813,
Telefon: +36-70-41-98-670
E-mail: oszvaldpincek@gmail.com
„ Az út ami sosem ér véget. Mint hajósi én is sok időt töltöttem a szőlőben és pincében gyerekként, fiatalként. Nem mintha annyira élveztem volna sokszor a tűző napon dolgozni, vagy kapával nyitni a szőlőt, főleg egy veszélyesebb este után. De csináltuk. A pince az más volt. Ott születik a bor. Mindig szerettem ott lenni nagyapámmal, édesapámmal, öcsémmel.” | |
Meséli Beck Ottó, aki 2005 óta vezeti a Beck pincészetet. Ebben az időben ¾ hektár szőlővel kezdte munkáját. 2009-ben vették meg feleségével az első önálló hektár szőlőjüket. Később sikerült szerezniük a bajai út mellett egy 1,7 ha-os szántót, ahova felépült az új, modern pince pályázati forrásból. Ottónak sikerült még két szomszédos területet megvennie, így most a pince egy összefüggő 5 hektáros birtokon fekszik. A család jelenleg 10 hektáron gazdálkodik, és nem terveznek növekedni. | |
Fő fajtáik: Kékfrankos, Cabernet sauvignon, Merlot, Olaszrizling és Irsai Olivér. „Vörösboros vagyok!” Mondja Ottó, hiszen minden évben készít Merlot, Kékfrankost és Cabernetet. Úgy véli, amit igazán szeretünk, azt szívvel-lélekkel csináljuk, és még jól is. | |
Jelenleg kizárólag pár ezer palackot hoznak forgalomba, a szüretelt szőlő nagy részét folyóborként értékesítik. A jövőben a család célja, hogy eladásaikat növelve a saját palackozott borok száma is növekedjen. A vendégeket már most várják pincetúrára, azonban a következő években már vendégházuk is lesz vendégeik számára. |
Elérhetőségek:
Cím:
Pince : Hajós Bajai utca 0311/216 hrsz.
Öreg pince: Hajós Borbíró utca 7592 hrsz.
Telefon: Beck Ottó : 06 20 436 2012
Beck Anett : 06 20 447 1945
"Bort! Megint csak azt mondom, hogy: bort igyatok! Aztán majd kedvet kaptok a csókolózásra, a virágszedésre, a barátságra, a jó mély alvásra, a nevetésre, és újság helyett reggel költőket fogtok olvasni." (Hamvas Béla) | |
Wicker Ádám a hajósi sváb szőlészeti és borászati hagyományokat követve, de a jelenkori borkészítés trendjeit és irányvonalát szem előtt tartva készíti borait a Hajósi Pincefalu Borbíró utcájában található, a több mint 250 éve családja tulajdonában álló pincéjében. | |
A pincészet szortimentjében a nagy világfajták mellet megtalálhatók Magyarország , valamint a Hajós-Bajai borvidék jellemző fajtái is. | |
Fajtakínálat a teljesség igénye nélkül: Cserszegi Fűszeres, Kövidinka, Chardonnay, Kékfrankos, Merlot, Cabernet Sauvignon |
Elérhetőségek:
Pincéink: Hajós-Pincefalu Borbíró u 31. (központ)
Hajós-Pincefalu Hordó utca 16.
Telefon: +3670 319 5122
e-mail: info@wickerpince.hu