“A bor készítésének sok jó útja van! Minden út jó, aminek a vége egy egészséges, hibátlan, tiszta ízű bor, és minden bor jó, amely valamely fogyasztó örömére szolgál.” (Koch Csaba) | |
A Koch borászat története 1746-ra nyúlik vissza, amikor a 13 sváb alapító család Hajóson telepedett le. A Koch család felmenője volt Koch József, aki már akkoriban borkészítéssel és borkereskedelemmel foglalkozott. Koch Csaba, a család 10. generációja 1991-ben kapta nagyapjától az első szőlőültetvényét, és azóta szenteli a borászatnak az életét. | |
A borászat központja 1996 óta Borota, s mára már közel 180 hektáros ültetvénnyel rendelkezik a család. Csaba 2019-ben megnyerte az „Év Bortermelője” díjat Magyarországon. | |
Számára a legfontosabb a minőség, reduktív fehér és rosé borok készítése mellett tradícionális, hordós érlelésű vörösborokat és tradícionális pezsgőt is készít. Fő fajátik a Cserszegi fűszeres, Chardonnay, Kékfrankos és Kadarka. | |
A Koch család számára fontos a fenntartható gazdálkodás és a természet védelme, ezért 30 hektáron innovatív szőlőfajtákkal organikusan termesztenek szőlőt, s erre egy különálló bio borászati üzem is felépült, ahol kizárólag bio borok készülnek. | |
Az apáról-fiúra szálló hagyományt Koch Csaba lánya, Koch Pálma törte meg, aki szintén szőlész-borász mérnöki végzettséggel már édesapja mellett dolgozik a családi vállalkozásban. Pálma 2020-ban elnyerte a „Jövő Agrárszakembere” díjat.
| |
A Koch borászat több, mint 100 főt tud fogadni borkóstolásra és borvacsorára, vendégházukban pedig 18 főnek tudnak szállást biztosítani. Előzetes egyeztetés után az év minden napján várják a látogatókat, akik szeretnék látni, hogyan is készülnek a Koch borok. |
Koch Borászat Kft.
Telefon: +36-30/475-7174
GPS: 46.263505 19.224286
E-mail: info@kochboraszat.hu
A Naphegy pince a nagy múltú dél-aföldi Csátalján található. A földbe süllyesztett pince 1976-ban épült. | |
26 hektáron szőlőültetvényeik löszös-agyagos talajon teremnek, mely kiváló adottságokat ad a magas minőség termesztéséhez. | |
Fő fajtájuk a Kadarka, hiszen úgy vallják, mint Krúdy Gyula, „ A kadarka legyen a bornál is borabb!”. | |
Vendéglátásuk 2014 óta bővül, amióta megépítették szabadtéri vendéglátásra alkalmas borkóstoló helységüket. Előre egyeztetett időpontban összesen 50 főt tudnak vendégül látni borkóstolásra. | |
A borok mellé paraszttál, kemencés malacsült, bográcsos helyi ételek vagy akár bajai halászlé társul, a vendégek kívánságainak megfelelően. |
Elérhetőségek:
Cím: 6523 Csátalja, Kossuth. L. u. 66.
Telefon: +36 30 228 8445
E-mail: kadarkakft@gmail.com
Sümegi Dragan és felesége együtt dolgozik kis családi pincészetükben, mely a dél-magyarországi Bácsszentgyörgyön található, s vendégeik fogadására 2017-ben felépítettek egy kóstolóhelységet Baja város szívében. Mind a szőlőben, mind a pincében kézműves, tradícionális munka folyik. | |
Borászati termékeik mellett házi készítésű lekvár és kézműves csokoládé is várja a vendégeket. A házaspár nem csupán borkóstolóval foglalkozik, hanem különböző kulturális, turisztikai és családi programokat is szervez az ide látogatóknak. Termékválasztékuk széles, ugyanakkor legfőbb fajtájuk a Kadarka, mely a fogyasztók legkedvesebb bora Dragantól. | |
Elérhetőségek:
Címek: 6500 Baja, Kliegl József Utca.2.
6511 Bácsszentgyörgy, Sarok utca 3.
Telefon: +36 20 332 6114
Email: darudelidulo@gmail.com
Az Antal család 1998-ban alapította családi pincészetét, amelynek szőlésze Antal Gábor, borásza Antal Attila. | |
A Hajós-Bajai és a Szekszárdi borvidéken találhatók ültetvényeik lösz alapkőzeten, ahol azonos klimatikus adottságok mellett teremnek a szőlők a Duna jobb és bal partján. | |
A 2001-es év óta folyamatosan újratelepítik 30 hektáros ültetvényeiket, valamint évről-évre fejlesztik és tovább bővítik borászatukat. Kiemelt figyelmet fordítanak a szőlőik művelésére, valamint mindig törekednek a lehető legmagasabb minőségű borok előállítására. Terméskorlátozott, válogatott saját szőlőből készítik boraikat. Összesen 14 fajta szőlőfajtával dolgoznak. Ültevényeiken megtalálhatók a messze földön híres magyar szőlőfajták mellett a világon legnépszerűbbek is.. | |
Fehér és rozé boraik reduktív eljárással készülnek, illatos, gyümölcsös jegyeket hordoznak. Vörösboraik fajtától függően különböző ideig barrique és ászok hordóban érlelődnek. | |
A központi pince, ahol a vendéglátás és a szőlőfeldolgozás történik Baján, közvetlenül a város déli határánál található. A bor érlelésére alkalmas pincéik Nemesnádudvaron és Bátaszéken vannak. |
Céljuk, hogy kizárólag kiváló minőségű borokat készítsenek és fogyasztóik elégedettségét, bizalmát elnyerjék.
Elérhetőségek:
Cím: 6500 Baja, Forrás köz. 13-17.
Telefon: +36(30) 248 2159
Email: info@antalpinceszet.hu